Högerregeln gäller också cyklister

| 20 kommentarer

Minns ni i somras då Göteborgsposten och Trafikkontoret i Göteborg fick det till att cyklister *alltid* har väjningsplikt när de kommer fram till korsningar?

I korthet så skrev GP:

Cyklister ska lämna företräde till andra trafikanter vid gatukorsningar om inget annat sägs.

och Trafikkontoret skrev i en PDF:

Lämna företräde till andra trafikanter när du kommer fram till en väg eller gatukorsning, om inget annat sägs.

Det framstod helt enkelt som att högerregeln inte gällde cyklister i korsningar överhuvudtaget.Vilket vore rätt märkligt – cykeln är ett fordon som vilka andra och cyklar man i blandtrafik, det vill säga inte på en cykelbana, och kommer till en korsning så borde högerregeln gälla för cyklister också. Alltså att man lämnar företräde till fordon som kommer från höger. Och att bilar, lastbilar, moppar whatnot, därför ska lämna företräde till också en cykel som kommer från höger.

Men läser man GP så skulle det alltså inte stämma.

Nu har vi fått bekräftat det vi redan visste, när jag mailar Transportstyrelsen så säger de att cykeln räknas som vilket fordon som helst när det färdas i blandtrafik och kommer till en korsning.

Det GP och Trafikkontoret gör är att de utgår från att cyklister alltid kommer från en cykelbana – då gäller andra regler. Men så är det ju långt ifrån alltid.

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

20 Kommentarer på "Högerregeln gäller också cyklister"

Avisera mig när
avatar
trackback

[…] Det kan verka märkligt att ta upp – cykeln är ju ett fordon vilket som så hur svårt kan det bli? Men till exempel Göteborgsposten tror fortfarande att högerregeln inte gäller för cyklister. […]

trackback

[…] Högerregeln gäller också cyklister […]

trackback

[…] Så för att få klarhet har jag skrivit till Transportstyrelsen. Återkommer. […]

Pär N
Gäst

Trafikkontoret länkar inte längre till sin broschyr.
Jag skrev till Göteborgs-Posten härom dagen och föreslog att de skulle ändra i sin artikel. Har inte fått svar ännu och artikeln ligger kvar oförändrad: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1890523-cyklist-de-har-reglerna-galler

trackback

[…] skyldighet att lämna cyklister på huvudled företräde. Är det så? Robert Andersson kommenterar på Cyklistbloggen att detta har införts för länge sedan. Eller handlar förslaget om cyklister på cykelbana som […]

Robert Andersson
Gäst

Även Riksdagsledamöter (MP) tror på den inofficiella stopplikten på för cyklister generellt på väg.

Ur Motion 2013/14:T520 ‘Främja cyklingen’

”Ett annat exempel är väjningsplikten. En cykel måste alltid väja för en bil, även om cykeln kommer på huvudled och bilen från sidan. Miljöpartiet anser att det är dags att se cykeln som ett fordon i trafiken och låta bilar väja även för cyklister då cyklisten färdas på huvudled. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.”

Jag råkar dock veta om att Regeringen (Persson) redan har beslutat om det under sent 1990-tal. (Annars så hade Regeringen Palme 1 beslutat om likande tidigt 1970-tal.)

X
Gäst

Och jag som kanske hade tänkt slänga en röst i deras väg när det är dags. Men om de är sådanna pajaser att de okritiskt väljer att tro på vad de hör istället för vad de läst själva vet jag inte om de är värda det.

Rolf Broberg
Gäst

Jag har tagit upp tre motioner om cykling (från s, kd, mp) i olika inlägg på Trafikistan.se. Av dem avspeglar mp-motionen ”Främja cyklingen” en betydligt tydligare vilja än de andra att ta cykling på allvar. Jag har ställt två frågor till mp, bl.a. om just det som Robert tar upp, och kommer att redovisa svaret på http://trafikistan.se/motion-om-att-framja-cykling/ .

Christian, du berättar väl om du får något svar från dem via Twitter?

Rolf Broberg
Gäst

Den 4 november fick jag rediga svar från mp som jag vävde in i mitt inlägg.

Magnus Holmgren
Gäst

Trafik som kommer från en sidoväg och har väjningsplikt mot trafik på en huvudled borde ha väjningsplikt även mot cyklister på ev. cykelbana/cykelpassage parallella med huvudleden. Det var kanske även det motionären tänkte på.

HasseJonsson1
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Högerregeln gäller också cyklister: Minns ni i somras då Göteborgsposten… http://t.co/P8JD69OnAt #cykla

jwolfers
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Högerregeln gäller också cyklister: Minns ni i somras då Göteborgsposten… http://t.co/P8JD69OnAt #cykla

gbgcyklaren
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Högerregeln gäller också cyklister: Minns ni i somras då Göteborgsposten… http://t.co/P8JD69OnAt #cykla

andrekristofer
Gäst

@Cyklistbloggen Japp. Problemet är att många cyklister inte har körkort och att högerregeln mig veterligen inte lärs ut i grundskolan.

cykelbloggar
Gäst

Cyklistbloggen: Högerregeln gäller också cyklister http://t.co/gVsZg2F2fJ @Cyklistbloggen

Fial8tta
Gäst

@Cyklistbloggen Jepp. Vilket även innebär att cyklister ska lämna företräde. Min erfarenhet dock = samtliga trafikanter rätt dåliga på det.

Prokke
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Högerregeln gäller också cyklister: Minns ni i somras då Göteborgsposten… http://t.co/P8JD69OnAt #cykla

dahotoi
Gäst

Suck… “@Cyklistbloggen: Högerregeln gäller också cyklister: Minns ni i somras då Göteborgsposten… http://t.co/rRw2QoYSQ2 #cykla”

wpDiscuz