Chicagopolisen arbetar aktivt för ökad cyklistsäkerhet

| 6 kommentarer

Inser att två gamla inlägg egentligen hänger ihop och hittade plötsligt ett videoklipp som ger mig en förevändning att knyta ihop dem. Det är Chicagopolisen som gjort en film där de utbildar sina egna poliser i hur man ökar säkerheten för stadens cyklister, samtidigt som de sprider kunskapen till allmänheten:

Lysande i sin enkelhet. Chicago har fler, här är en om samspel mellan bussförare och cyklister. Jag önskar jag såg mer sånt från Stockholms olika myndigheter. Vad säger till exempel Stockholmspolisen?

Här brukar kommunen informera flera gånger om året om hur cyklister och andra trafikanter ska samverka, genom att vända sig till bara en part: cyklisterna. Ibland dyker det upp som annonser i Metro, ibland får vi det som ”tack för att vi cyklar” i form av en lapp med lite trafikregler och cykelvetts-påminnelser.

Resten av trafikanterna däremot får klara sig själva.

Som privatbilist i Stockholm har jag aldrig fått någon information överhuvudtaget om hur jag samverkar med cyklister. Är det kanske mindre viktigt? Om cyklisterna bara räcker ut handen när de svänger, stannar vid rött och har hjälm (och helst reflexväst) så är allt lugnt?

Så är det såklart inte, men av någon anledning så nöjer sig kommunen med att lägga allt fokus bara på cyklisterna. Om man vill få flera trafikantgrupper att samverka bättre genom att informera så räcker det inte med att prata med en part. Man måste vända sig till alla. Men det verkar vara ett svårgreppat koncept.

Det är dags att ändra på det.

Läs mer:

När kommer kampanjen riktad till motortrafikanterna?

Cykelkörkort för bilister?

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

6 Kommentarer på "Chicagopolisen arbetar aktivt för ökad cyklistsäkerhet"

Avisera mig när
avatar
trackback

[…] Chicago utbildar man sina poliser om cykling. Och […]

jwolfers
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Chicagopolisen arbetar aktivt för ökad cyklistsäkerhet http://t.co/x0qHpHQcT5 #cykla

cykelbloggar
Gäst

Cyklistbloggen: Chicagopolisen arbetar aktivt för ökad cyklistsäkerhet http://t.co/uxg5ygMx4b @Cyklistbloggen

olavtorvund
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Chicagopolisen arbetar aktivt för ökad cyklistsäkerhet http://t.co/x0qHpHQcT5 #cykla

CLW_Everett
Gäst

@Cyklistbloggen Det är många i världens städer som jobbar med den typer av info och jag försökt att lobba för det #svpol #08pol

CLW_Everett
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Chicagopolisen arbetar aktivt för ökad cyklistsäkerhet http://t.co/x0qHpHQcT5 #cykla

wpDiscuz