Bilisthatande faror för andra. Cykling i media v33 2013

| 20 kommentarer

newspapers_NS_Newsflash copy

Det har varit en väldigt cykelaktiv vecka i medierna. Det började med att de cyklande poliserna i Göteborg menade att »Cyklister är en fara för sig och andra«.

Sedan ställde sig polisen på Götgatsbackens gågata och bötfällde cyklister som körde för fort. En polis lyckades med ett rent felaktigt uttalande och citerades i SvD. Även SVT gjorde ett inslag om hastighetsövervakningen och ”cykelexplosionen”. Även TT hakade på och spred felaktiga siffror (numera rättade) i bl. a. Ny Teknik.

Som svar på polisens hastighetskontroller på gågatan kritiserade Per Ankersjö, miljöborgarråd för (C) i Stockholm, polisen i Södermalmsnytt och menade att de fokuserar på fel saker.

Sist, men inte minst skriver Eva Franchell en uppmaning i Aftonbladet till högre trängselskatt för att vi ska få färre bilar i innerstaden.

Hon gör även sitt för att kapa placeringar i generaliseringstoppen med uttryck som

»Gångtrafikanter hatar cyklister som hatar bilister«, »Det är klart att det blir slagsmål« och »Cyklisterna ligger i klungor framför bussar som inte ­kommer fram. Eller så genar de över gångbanor där ­gående flyr för sina liv.«

»Flyr för sina liv«, alltså. Joråsatte … mycket målande.

Det är trevligt och viktigt att media tar upp cykling, men med länkarna ovan vill jag bara visa på det tröttsamma sättet som cyklister ofta behandlas i våra nyhetskanaler, såväl TV som tidningar. Artiklarna och inslagen är tyvärr svepande, dåligt underbyggda och generaliserande.

Men hörni, nu struntar vi i negativa texter. Cykla lugnt och ha en trevlig helg. Vi fortsätter med er hjälp arbetet med att skapa en mer positiv bild av cykling i nästa vecka.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • Francisco

  Hej Jeroen, Tack för din blogg,

  Jag håller med om att vi (cyklar själv 2,6 mil t/r till jobbet) cyklister har blivit syndabockar pga att all skriverier i tidningarna. Jag måste samtidigt erkänna att det finns mycket okunskap när det gäller trafikregler. Lite utbildning skulle inte skada. Jag ser varje dag cyklister, fotgängare och även billister som kör/går mot rött, eller kör/parkerar hur som helst.

  Vi som har körtkort vet i alla fall att man kör på höger fältet och att man kör om på vänster. Det vet verkligen inte alla som cyklar.

  I ställer för att skylla på varandra, föreslår jag en stor satsning på att utbilda i alla fall cyklister och fotgängare, inte hur man trampar eller går, men man utför sig i traffiken och den nödvändiga samspel som vi måste ha.

  Jag kör varje dag längs Götabacken och jag måste säga att det är helt galet, det märks att stadsplanerare INTE cyklar eller går där.

  Hälsningar
  Francisco

  • Det beror på hur de kör om. Cykel samt moped klass II förare får köra om andra fordon än cykel och moped klass II på höger sida.
   Om det är två körfält i en riktning och hastighetsgränsningen är max 70 km/h så får samtliga fordon köra om till höger om det är lämpligare för fortsatt färd.

   • Parkley

    Är det tillämpligt på cykelbanor? Det är väl regler som avsåg bilvägar?

    • Anders Andersson

     Trafikförordningen 3 Kap. 31 §: Cyklande och mopedförare får köra om andra fordon än cykel och moped till höger. (alltså även moped klass I).

     Det betyder att det knappast är tillämpligt på cykelbanor (måhända får man köra om Segway, barnvagnar och skateboard till höger?)

     Som Francisco omedvetet påpekar – det är få bilister som förstår att cyklister får köra om till höger – även bland dem som har körkort… 😉

     • Segway är definierad som cykel i de nya föreskrifterna.

     • segway räknas som cykel och får också köra om på höger sida…

 • Krister Isaksson har redan börjat: http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/vardagshjaltar.htm . Och jag försöker kompa lite på http://trafikistan.se/strack-pa-er/ . Trevlig helg tillbaks!