Västerbron – med skyltar mitt i vägen

| 16 kommentarer

Det görs arbeten på Västerbron just nu vilket innebär att ena sidans cykel och gångbana är avstängd och trafiken därför är dubbelriktad på andra sidan. Så här valde kommunen att skylta det här i början av veckan:

191255_10152099498488849_1767338415_o

Foto: Mikael Asperö Lind

 

För mitt i vägbanan är ju ett bra ställe för en skylt, så att den syns. Det kanske är något man kan börja med på bilvägarna också?

Under tiden känner sig tre av fyra stockholmare otrygga med att cykla i Stockholms innerstad.

 

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Jens

  Vad är problemet med den här skylten? Jag cyklar själv varje dag i stockholmstrafiken och ser inga problem med att ta sig förbi här?

  • Det är säkert jättelätt att cykla runt under bra förhållanden.

   Me får man möte samtidigt som det kommer folk så är det svårare.

   Och grejen är väl att det inte bara handlar om en skylt på en plats, utan massor av olika hinder på många platser. Som exvis DN:s snabba granskning (http://www.dagensnyheter.se/shared/f489efb8-6caf-4068-bb64-db5c5227cae3) visade fanns det ett hinder i snitt var 118:e meter.

   Det är något som aldrig skulle accepteras i en bilväg – där det också är lika lätt, om inte lättare, att köra runt eventuella hinder.

   Frågan är då varför cyklister ska behöva hantera det?

   • Jens

    Okey, vi har lite olika syn ibland men jag tycker du gör ett bra jobb med din blogg. Det behövs!

    • Det är inte meningen att alla ska ha samma syn, tvärtom.

     Kommentarer på bloggen har fått mig att ändra åsikt om massor saker, det är idén!

     Åsikter mår bäst av att mötas, det är då man lär sig nytt.

 • Anders Norén

  Det ironiska är att om man tittar noggrant på fotot så ser man flera sådana skyltar för biltrafiken. Liksom skylten på cykelbanan är de skyltarna placerade mellan körriktningarna.

  • Mikael

   En skylt mellan körriktningarna i sig hade väl inte varit något problem, men det finns inte tillräckligt med utrymme mellan skylten och trottoaren för att cykla säkert.

   Där bilskyltarna står är det ju gott om utrymme för bilen på båda sidor om skylten.

   • Anders Norén

    Man skulle kunna säga så här: felet är inte att skylten står ”mitt i vägbanan” (och inte heller att man inte skulle göra så med skyltar för biltrafiken, för det gör man ju) utan att det nog blev för smalt. (Det är bara att läsa innantill ur VGU.)

    • Står det verkligen skyltar mitt i körbanan för bilar någonstans? Jag har aldrig sett det. Däremot på vägbanan.

  • Det är lite skillnad. De skyltar som står mellan körbanorna, är påbjuden körbana (D2). Höger eller vänster sida. Denna skylt Påbjuden gång- och cykelbana (D6), kan lika väl vara uppsatt på högersida av aktuell väg, eller i enstaka fall vänstersida. Precis som de flesta andra vägmärken.

 • Ms_Xx

  På andra sidan (Kungsholmssidan) står det en skylt mitt i cykelgångbanan att den är avstängd mellan 07:00 och 19:00, med hänvisning till andra sidan.

  Vilka vägarbetare jobbar 07:00-19:00? De brukar väl sluta klockan 16?

  Har cyklat förbi skylten 18:00, 17:30 resp. 18:00 utan att se ett spår av arbete. Rekommenderar andra att göra det också, så blir det mindre kaotiskt på bron.

  Ytterligare ett exempel på stans/vägverkets (?) slapphet kring hävisningsskyltar för cyklister (till skillnad från skyltar för bilister…).

 • anonym

  Sådana där brukar jag faktiskt stanna och flytta åt sidan!

  • Hänt att jag också flyttat på ex-vis vägarbetsskyltar eller skyltar som blåst omkull på cykelbanan. Lite skyltexempel på cykelbanan finns i en cykelfilm jag la ut för ett par dagar sedan. http://tinyurl.com/ohxp98t

   • har de blåst omkull? Jag har alltid trott att det är arga cyklister som sparkat omkull dem när de cyklar förbi… heh