Trafikpolisen Stockholm:Cyklisterna får skylla sig själva

| 39 kommentarer

Jag trodde faktiskt att polisen börjat förstå att man inte kan generalisera över en hel trafikantgrupp. Kanske var det bara vissa poliser. För några timmar sedan dök den här anonymt skrivna texten upp på Trafikpolisen i Stockholms Facebooksida. Den påminner om den där texten som SVT publicerade, och sedemera ändrade, förra året, den med cyklister som i ”full kareta” for fram på gator och torg.

Det är ett känt faktum att trafikolyckor där cyklister är inblandade ökar kraftigt i innerstaden. Det kan tyvärr konstateras att en stor orsak till detta är cyklisterna själva. (…)

Skälet till det är att allt för många cyklister flagrant bryter mot en mängd trafikregler vilket ger upphov till många trafikolyckor där cyklisten direkt är inblandad eller indirekt är orsak till att trafikolyckor uppstår, även om cyklisten själv inte inbegrips i den. (…)

Cyklister cyklar tyvärr ofta mot rött ljus, struntar påfallande ofta i stopplikter, lämnar inte gående företräde vid obevakade övergångsställen, struntar i förbjudna vänstersvängar etc. (…)

Detta lämnar iaf. artikelförfattaren en hel del funderingar kring begreppet självbevarelsedrift. Finns det ingen sådan hos de cyklister som anser sig kunna sätta sig över trafikregler frågar jag mig? (…)

Visst, det är några alibimeningar med ”visst, det gäller inte alla cyklister”, men inte utan att det finns ett tungt ”men” hängande i luften.

 

Jag blir så trött. Och faktiskt, ledsen.
Läs mer om fördomar och hat mot cyklister.

Och läs kommunens rapport ”Trafikolyckor 2011” (PDF):

”Under det senaste decenniet har cykeltrafiken ökat kraftigt. Denna ökning har inte gett motsvarande ökning i antal skadade cyklister.” (s 22)

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

39 Kommentarer på "Trafikpolisen Stockholm:Cyklisterna får skylla sig själva"

Avisera mig när
avatar
trackback

[…] fast att det beror på cykeldårar som bryter mot regler, eller när Trafikpolisen i Stockholm skriver på sin Facebooksida […]

superpernilla
Gäst

@Cyklistbloggen man måste i det närmaste be om ursäkt för att man cyklar. Eller iaf tillägga, jag är en laglydig cyklist.

superpernilla
Gäst

@Cyklistbloggen jag är innerligt trött på att klä skott för åsikter av typen”cyklister är en trafikfara”.

Christer Holmström
Gäst

Man kan ju leka tanken att byta ut ordet ”cyklist” mot ”bilist” i beskrivningen. Det hade naturligtvis blivit ett j-a liv om något sådant släppts igenom på polisens Facebooksida, även om det inte hade varit mindre sant än generaliseringarna om cyklister.

Richard
Gäst

Det är mycket illa när en myndighet går ut och statistiksvamlar saker som lätt kan upphöjas till sanning.

felix reychman
Gäst
Jag försökte kommentera deras facebookinlägg, nästan i affekt, men misslyckades. Av någon anledning fick jag inte kommentera. Jaja. Jag skriver det här istället, för de kanske läser här. ”Jag är så innerligt trött på alla dessa BILISTER som flagrant bryter mot trafikregler. De ser ser sig inte för innan de svänger, de blinkar inte, de stannar regelmässigt med bilen tvärs över cykelbanan medan de väntar på att få komma ut i rondellen, de ignorerar Väjningsplikt och högerregel, korsar cykelfält hej vilt, parkerar på cykelbanor och där stopplikt råder (framförallt utanför centralen.!), vilket skapar en rakt upp och ner livsfarlig situation för mig som cyklist. All statistik visar dessutom att de regelmässigt kör mycket för fort. Polisen, SKÄRP ER!!!! Sluta generalisera och kriminalisera en hel stor grupp trafikanter varav merparten sköter sig minst lika bra som gruppen bilister. Sluta misstänkliggöra oss cyklister. Vi är redan utsatta för hat från bilister som inte tvekar att preja oss och tränga oss och tuta och visa finger för att vi överhuvudtaget finns, och denna typ av vansinnestexter använder de för att rättfärdiga sitt beteende. DENNA TEXT ÄR FARLIG FÖR CYKLISTER!!!” Själv har jag, idag, bara varit med om ett tillbud med en lastbil som… Läs mer »
felix reychman
Gäst

Efter en stunds kommunikation med Citypolisen har de utlovat motsvarande razzior mot bilister. Det ser ju ut att stämma, om man läser dagens inlägg!

Jon Jogensjö
Gäst

Instämmer att många cyklister har för små säkerhetsmarginaler, men kanske bättre att ha gemensam kampanj riktat till alla trafikanter. Det är inte fordonstypen som styr valet av farliga beteenden. Bättre att få individen att förstå hur lagen är skriven, ofta är samma individ trafikant i flera olika trafikslag. Att generaliserande tillskriva hela grupper egenskaper ökar konflikt mellan trafikanter, och minskar samspelet i trafiken.

Att hävda att en trafikant själv är orsak till en olycka är inte samma sak som att säga att trafikanten får skylla sig själv. Jag förstår inte det sambandet och ser få fördelar att hävda det. VTI forskning visar att nästan alla trafikolyckor i motortrafik beror på medvetna felhandlingar. Med vetskapen att fordonstyp inte styr individens val av beteende är det troligt att en trafikanter i andra trafikslag väljer samma beteende.

CyklaHasselby
Gäst

@Cyklistbloggen generellt i alla trafikslag medvetna felhandlingar bakom olyckor. ”ni får skylla er själva” är inte poängen i forskningen.

SvecTweet
Gäst

@KristerIsaksson @Cyklistbloggen Vi kan bestämma mera via direktmeddelanden och kanske finna någon tid.

KristerIsaksson
Gäst

@SvecTweet @Cyklistbloggen Gärna träffas o prata cykel, högt som lågt! Twitter är mycket begränsat…

SvecTweet
Gäst

@Cyklistbloggen Haha, ”skit” och ”skit”. Skulle vara intressant att träffas och prata cykel någon dag. Twitter är begränsat @KristerIsaksson

Cyklistbloggen
Gäst

@SvecTweet http://t.co/K3NddUUAxg @KristerIsaksson @IGchefen

Christian Gillinger
Gäst

Fick s̶k̶i̶t̶ välformulerad kritik på Twitter för att jag skrev ”Stockholmspolisen” och därmed själv generaliserade om poliser och rätt ska vara rätt, därför är rubriken nu ändrad.

Dmitri F.
Gäst

Fast samtidigt är det ju faktiskt så att Polisen ÄR en grupp och dessutom en sådan med stor makt, både fysisk och psykisk. Ett uttalande från EN polis ses ofta av allmänheten som en sanning som hela poliskåren står bakom, så det är inte alls en så stor generalisering att ett inlägg från en Facebook-sida som drivs av Trafikpolisen kan tolkas som ett officiellt uttalande från hela poliskåren…

Jag tycker att den första rubriken stämde alldeles utmärkt. Vad en polis skriver på en officiel sida kan mycket väl tolkas som något som hela poliskåren står bakom.
Precis som om det på Pepsis facebooksida skulle dyka upp ett antisemitiskt inlägg, så skulle hela Pepsi få en publik backlash och personen som gjorde inlägget skulle bli publikt avskedad och Pepsi skulle be om ursäkt för deras dåliga omdöme i att de anställde idioten i fråga.

Fredrik Jönsson
Gäst

Jag gillade särskilt formuleringen på slutet: ”Det skall dock understrykas att långt ifrån alltid är cyklistens som är upphov till trafikolyckor.”

Christian Gillinger
Gäst

Det är något ”Idag var kapten nykter” över det här. Faktuellt sant, men rätt insinuant.

__mjg__
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Stockholmspolisen:Cyklisterna får skylla sig själva: http://t.co/mQoIdLc5mG #cykla

jwolfers
Gäst

@THE_REAL_WILLE @Cyklistbloggen You’ve gotta fight for your right osv.

AnnaMogren
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Stockholmspolisen:Cyklisterna får skylla sig själva: http://t.co/mQoIdLc5mG #cykla

THE_REAL_WILLE
Gäst

@Cyklistbloggen @jwolfers Blir 2013 de kränkta cyklisternas år tro?

Greijus
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Stockholmspolisen:Cyklisterna får skylla sig själva: http://t.co/mQoIdLc5mG #cykla

jwolfers
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Stockholmspolisen:Cyklisterna får skylla sig själva: http://t.co/mQoIdLc5mG #cykla

gbgcyklaren
Gäst

Stockholmspolisen: Cyklisterna får skylla sig själva http://t.co/ckrcIlflpz via @cyklistbloggen #cykla #cykling

IGchefen
Gäst

@Cyklistbloggen @clw_everett Det handlar inte om vem som bryter mot lagen! Det handlar om samspel och försiktighet.

Krister Isaksson
Gäst

Jag tror att det är så enkelt att detta är en uppgift övermäktig den nuvaranden poliskåren. De har ett minimum av trafiksäkerhetsutbildning, lägger i stort sett ingen tid på analysarbete och får krav på sig att göra något. Något som kan uppvisa någon form av statistik (antal skrivna böter) samt få uppmärksamhet i media. Deras arbetsinsatser grundar sig på en mycket förenklad bild av verkligheten där saker är svart eller vitt, 1 eller 0. Och i detta fall uppblandat med en stor portion fördomar.
Jag blir ledsen, arg och uppgiven.

Christian Gillinger
Gäst

Jag tycker Söderortspolisen och Södermalmspolisens respektive twitterpoliser börjat visa en större förståelse för cyklisters situation.

Krister Isaksson
Gäst

Men det är knappast dom som lägger upp de stora dragen hur och vad som ska göras i dessa trafikövervakningsinsatser

Christian Gillinger
Gäst

Nej, det är sant. Men många bäckar små! Å andra sidan har man sådana här, som så tydligt delar in det i ”kontroll av grupp” = cyklister och ”kontroll av beteenden”=bilister:

http://imgur.com/cMYNiqZ

Krister Isaksson
Gäst

Ja, knappast klassens ljus…

IGchefen
Gäst

@CLW_Everett @cyklistbloggen Ja, jag har antytt det. Dessa är en gemensam nämnare för flera dödsolyckor.

Cyklistbloggen
Gäst

@IGchefen Ja? Hur passar det in i sammanhanget? Bröt hon mot lagen? @CLW_Everett @cyklistbloggen

CLW_Everett
Gäst

@IGchefen @Cyklistbloggen Just det ja. Borde kanske förbjuda lastbilar i innerstaden.

IGchefen
Gäst

@CLW_Everett @cyklistbloggen Mitt personliga minne är en cyklist som krossades under en lastbil i stan. Maria hette hon. Glömmer henne inte.

kallecyklar
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Stockholmspolisen:Cyklisterna får skylla sig själva: http://t.co/mQoIdLc5mG #cykla

CLW_Everett
Gäst

@Cyklistbloggen Undrar om polisen lider av något traumatiskt minne av någon elak cyklist från barndomen. #cykla #08pol @IGchefen

krenaud
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Stockholmspolisen:Cyklisterna får skylla sig själva: http://t.co/mQoIdLc5mG #cykla

Naturskyddsföreningen Cykelgruppen Stockholms län
Gäst

Spännande planering. Polisen väljer det svåraste korsningarna för cyklister. Undrar vad de vill uppnå?

tigerbalsam1
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Stockholmspolisen:Cyklisterna får skylla sig själva: http://t.co/mQoIdLc5mG #cykla

wpDiscuz