Cykelkörkort för bilister?

| 29 kommentarer

Det talas ofta om att Stockholms cyklister borde tvingas ta körkort. Men 92% av oss har redan det och jag tror det är rätt många cyklister som också faktiskt kör bil. Vi har alltså rätt bra pejl på villkoren för bägge trafikantslag.

Frågan är hur det är åt andra hållet. Hur många bilister har koll på saker som vad en cykelbox är och var det finns cykelfält. Och åt vilket håll de går?

Göteborgsposten

Göteborgsposten

Som den här trafikanten som postar en rant om cyklister på Instagram med ett foto från Götgatan. Där cyklisterna lugnt står och väntar på grönt ljus i den cykelbox de ska stå i.

Vilka jävla idioter, det svärmar av cyklister. Ni har ett fält och inte hela vägen… #brinner #roadrage

Det smala cykelfältet på platsen på fotot ovan ligger på vänstra sidan på trottoaren och går i andra riktningen, upp mot Högbergsgatan. Så här ser platsen ut, stopplinjen innan cykelboxen syns under den vita bilen:


View Larger Map

 

Cyklisterna står alltså precis där de ska och väntar på grönt ljus. Det här har hänt mig också, att ilskna bilister tutar för att jag tränger mig.

Eller som här, då en cyklist säger till en taxichaufför att hen inte får parkera i cykelfältet och får svaret ”det får jag visst”:

taxisthlm copy

Foto: Demi Barbanousse

 

Eller som här i en Facebooktråd som handlar om en cyklist som kör på vägen istället för på trottoaren, som kanske också är en cykelbana:

får gå på gångbana

 

Det stämmer ju som alla cyklister vet inte. Cyklister får inte köra på gångbana och inte heller på trottoarer.  Kortfattat så kan de här bilisterna inte aktuella trafikregler. Eller som den här Facebookaren:

köra om till höger

Och de flesta cyklister har koll på att cyklister absolut får köra om på höger sida. Ur Trafikförordningen 3kap 31§ :

Cyklande och mopedförare får köra om andra fordon än cykel och moped till höger.

Inte sällan är det till och med byggt så i Stockholm – cykelboxar på vägar som inte har cykelfält brukar ha en lite öppning till höger där cyklister ska köra in.

Jag funderar på om det inte kan vara så att mycket av ilskan som riktas mot cyklister egentligen har med okunskap om nya trafikregler. Kanske dags för en upplysningskampanj riktad till icke-cyklande bilister? Vad säger Stockholms Stad?

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

29 Comments on "Cykelkörkort för bilister?"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Arne B
Guest
Member

Lite trafikutbildning för motormän kanske inte vore fel:

tomasoskarsson
Guest
Member

Cykelkörkort för bilister? http://t.co/eONzJccsn2

Anders Andersson
Guest
Member
Men inte är det väl så att trafikreglerna KRÄVER att vi cyklister absolut SKA stå i boxen.Boxen är ju till för att vi inte ska stå till höger framme vid korsningen och vara osynliga för lastbilschaufförer som svänger höger. Men vi skulle ju lika gärna kunna stå lite längre bak i kön. Vi behöver inte cykla om på högersidan ända fram till trafiksignalen, vi KAN ställa oss bakom bilen som är först i kön. Måhända är det detta som dels retar bilisterna – att vi fått en gräddfil och kan susa om och ställa oss framför alla bilarna – medan de får allt längre köer – dels gör dem nervösa för att vi dyker upp som svärmande bin som de inte riktigt hinner ha koll på – efter att hela bilkön har stannat och de börjar slappna av. Inte sällan kör vi ju om på bägge sidor. Vi kan å andra sidan hävda att vår fil var tom och att vi då som vilken bilist som helst i en tom fil ska fortsätta ända fram till signalen. Fast i det här fallet har vi ju ingen egen fil. Om då bilen placerar sig till höger i körbanan – kan vi… Read more »
Robert Andersson
Guest
Member

Taxin kan teoretiskt ha rätt att parkera där, om det gäller transport av sjuka personer.

Men vanligen gäller parkeringsförbud.

Per Eriksson
Guest
Member

Jodå, så sa en taxichaufför till mig en gång som hade helt blockerat cykelbanan utanför NK så att det faktiskt inte gick att komma fram. Han hade en färdtjänstkörning sa han. Nå då kunde han väl ställt sig på trottoaren som är mycket större än cykelbanan.

Rasmus Kaj
Guest
Member

Det mesta ingår nog faktiskt i körkortsutbildningen. Problemet är bara att körkortsutbildningen för många bilister var väldigt länge sedan, vi borde helt klart införa ”aktiv förlänging” av körkort, dvs att när ett körkort går ut ska det inte räcka med ett nytt foto för att det ska gälla i tio år till, det ska till ny uppkörning och teoriprov också. Och gärna vart femte år i stället för vart tionde.

rasmus_kaj
Guest
Member

Dags att se till att bilister har körkort? http://t.co/Iz5iOnBUgS

8DH
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelkörkort för bilister?: http://t.co/Qip0vzmsVN #cykla ping @Stockholmsstad @yb_sodermalm

Nils Calmsund
Guest
Member

Nääää, inte ska väl det behövas 😉

eivind_k
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelkörkort för bilister?: http://t.co/Qip0vzmsVN #cykla ping @Stockholmsstad @yb_sodermalm

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelkörkort för bilister?: http://t.co/Qip0vzmsVN #cykla ping @Stockholmsstad @yb_sodermalm

olavtorvund
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelkörkort för bilister?: http://t.co/Qip0vzmsVN #cykla ping @Stockholmsstad @yb_sodermalm

Cyklistbloggen
Guest
Member

Cykelkörkort för bilister?: http://t.co/Qip0vzmsVN #cykla ping @Stockholmsstad @yb_sodermalm