Bilkö? Ta cykelvägen!

| 31 kommentarer

I morse var det ovanligt tjockt med köer på Nynäsvägen. Jag skjutsade min minsting i barnstol och vi tog oss över Bogårdsvägen och in på den (faktiskt) breda och fina cykelbanan bredvid Nynäsvägen. Jag var tvungen att stanna och då hände detta:

En bilist som tröttnat helt på köerna och tar cykelbanan. Surprise!
<rant>Så förutom att köra drogade och för fort, så kör bilisterna alltså även på cykelbanorna. </rant>
Håhå, jaja.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • Jösses. Och folk säger att vi skåningar inte kan köra bil som man ska. Shit va fort han körde också. Lite tokigt!

 • Är inte förvånat. Hela vintern (när snön legat) har man sett hur en del kreativa använt cykelbanan för att komma runt en bussgata med upphöjt hinder. På den snöfria perioden är det svårare att ta sig förbi då det tydligt syns att halva utrymmet är en upphöjd trottoar men snö och den obefintliga plogningen gör ytan jämn och fin.

  En intressant detalj är att omkring 70 procent (min uppskattning) av trafiken på detta ställe (och som skulle tjäna på att ta ”genvägen”) ska till/från förskolan intill.

 • felix

  Att hindra bilar med bom eller stople är väl inte fel, bara man märker ut stolparna så cyklister inte krockar med dem.

  Jag höll igår eftermiddag på att bli påkörd av en Bilist (Ni vet hur de är ALLIHOP!) vid en korsning, där hon svängde höger, utan att se sig för, och utan att blinka, när det blev grönt. Hon hade ingen förståelse för mitt missnöje överhuvudtaget. Fem minuter senare tyckte tre medelålders fotgängare att det var viktigare att de kunde gå i bredd allihop på Västerbron än att cyklisterna i rusningstrafik kunde cykla. De hade också ytterst begränsad förståelse för mitt missnöje.

  Vad gäller filmen finns det väl förresten inget som hindrar att den lämnas till polisen? Även om det kan vara svårt att fälla någon, och brottet är ganska ringa, kommer sannolikt åtminstone någon att lyfta luren och ringa och fråga vad fan han höll på med.

  • AndreasD

   Frågade Polisen om just det – Har lite förståelse för deras svar faktiskt:

   @andreasdammert vi får agera men kinkigt utreda fram ngn misstänkt utan att det varit polis som stoppat och rapporterat. @cyklistbloggen— Polisen Söderort (@OCSoderort) May 6, 2013

   Hoppas länken fungerar…

  • Bom nej tack!

   Men tre pelare – kör hårt. 🙂

 • var är en liten stolpe när man behöver den? 😉

 • Fy sjutton! Såg inte klokt ut.

 • Richard

  Jävlar vad fort han körde också! För ja – jag är helt säker att föraren är en man.

  Idag cyklade jag över Strömsbron och valde vänstra filen för att fortsätta Kungsträdgårdsgatan (där får ju bara bussar och taxi köra – inga bilar). I mittenfilen snett bakom mig ligger en stor vit suv som egentligen borde svänga höger mot Grand Hotel. Men den fortsätter också framåt och håller nästan på att köra in i mig.

 • Magnus

  I morse hade jag en tung mc bakom mig på g/c-väg, bron från Arvika till Lilla Essingen. Ofta ser man ju även eu-moped.

  • Magnus

   Alvik ska det vara 🙂

 • Mimi Jong

  Jag var nära att bli påkört vid Hornstull i dag, då det var bilkö och en taxi valde att köra om kön till höger i bussfilen. Saken är bara den att det finns ett cykelfält däremellan och för att komma över på cykelbanan på andra siden måste jag kryssa bussfilen (dålig trafikplanering i första hand).
  Om jag inte hade sett taxin komma med full fart och stannat, då hade det smällt ordentligt. 🙁

  • Det är en buss- OCH taxi-fil, och bussen vill man ha närmast trottoaren – annars måste alla avstigande korsa den körbana som är närmast trottoaren. Detta är inte dålig trafikplanering utan ett exempel på ett olösligt dilemma – som vi cyklister också måste vara medvetna om, inte bara fördöma.

   Sen hade taxiföraren dålig uppsikt – det finns ingen ursäkt för.

   • Arne B

    Är filen verkligen skyltad som taxifil?

    Nej, det är inget olösligt dilemma, det hade kunnat gå att dra cykelfält/-bana till höger om busshållplats, som man gjort på exempelvis Hornsgatan mellan Hornstull och backen ovanför Zinkensdamm.

    • Tror det är dags att vi cyklister slutar att fundera så enögt på vad som skulle vara bäst för oss och tittar på helheten. 🙂

     En lösning som funkar på ett ställe funkar inte nödvändigtvis på andra ställen:
     Längs Hornsgatan har du 1 busslinje och folk som går av och på mellan Hornstull o Ringvägen ska i regel bara till o från sitt hem. Vid Hornstull får jag det till 9 busslinjer och en T-bana och så gott som varenda resenär ska byta till en annan anslutning och har brått att hinna med den. Dessutom är hela området numera ett trafikfritt torg där folk också ska kunna flanera, sitta på uteserveringar, barn ska leka, hundar ska rasa…

     Att stoppa in pendelcyklister som susar fram i 30-35 mellan busskuren och torget och T-banan skulle skapa ständiga konflikter och olycksungar varenda dag.

 • Har hänt för mig med, jag fick trycka cykeln mot ett gallerstaket när det kom en volvo som sladdade på cykelbanan. Var aningen rädd att de skulle sladda mot mig.

  Det brukar ligga stora stenar, så att man precis kommer förbi med en cykel, men på vintern så har de flyttat stenarna så att de kan ploga cykelvägen.

 • Krister Isaksson

  Hjälp, en ”motorman”!

 • mjg

  Och ändå mörkade du bilens plåt?

  • Vi brukar göra så. Det kan finns en risk att åka dit för förtal etc. så vi kör det säkra för det osäkra.

   • Arne B

    Nyfiken: hur kan det bli förtal om man visar en faktisk händelse utan att en enskild person pekas ut?

    • Registreringsplåten kan vara att jämföra med personuppgift och det betyder att ägaren kan utsättas för missaktning. Men ytterst avgörs det i domstol. Vi slipper gärna det.

     • Arne B

      Jag har full förståelse för er försiktighet, den är klok. Samtidigt är det trist att trafikmarodörer ska få vara anonyma. Men försiktighet är klokt. Fortsätt vara en av Sveriges viktigaste cykellobbyister 🙂

     • felix reychman

      Ni gör helt rätt. Överlåt rättsskipningen på rätt myndigheter.