Vintercykling engagerar…. bilister?

| 19 kommentarer

Många som känner sig manade att stoppa cyklisterna just nu av någon anledning

Det engagerar tydligen. Vi tänker tvärtom vi, utgår från Aftonbladet och säger, ställ bilen snälla privatbilister! Det är inte säkert för er!

Trafikaos!

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

19 Comments on "Vintercykling engagerar…. bilister?"

Notify of
avatar
trackback

[…] omgivningen är cykeln.  Det finns något slags idé bland dem som inte cyklar på vintern att det inte går att cykla på vintern eftersom cykeln är särskilt olämpad för att köras i […]

Ms_Xx
Guest

Men vad fint av dem att bry sig om cyklisterna ;-)!

Johannes Westlund
Guest

Hellre kallt än regn. Det är klart mindre trevligt att bli genomvåt än att frysa lite lätt om fingrar och ansikte. Mer fryser man inte, eftersom man genererar värme. Bara det är schysst snöröjt så är det bättre än att cykla på sommaren. På sommaren blir man genomsvett och får kryssa mellan massor fotgängare och mindre vana cyklister.

Att stå och skrapa bilen är ju både mördande tråkigt, iskallt och tar en massa tid. Att göra det varje morgon är nog mer än vad jag skulle palla med. Räcker att göra det de få gånger man ska iväg långt.

Arne B
Guest

Äsch, de är bara avundsjuka 😉
Det går fortare att cykla från Kungsträdgården till Hornstull än alla andra transportsätt.

Det är märkligt att cykling rör upp så många känslor. Men OK, jag kan tänka mig att sluta över vintern, om:
– cykelbanorna är sopade i slutet av mars
– bilister slutar använda cykelbanor och cykelfält som parkeringsplats ”jag ska bara…”
– bilister med dubbdäck slutar köra på Hornsgatan
– bilister slutar köra på Kungsträdgårdsgatan södergående (bussfil), eftersom det skapar onödig  biltrafik på Skeppsbron

Till dess, tänker jag inte göra som Calle Norlén uppmanar. Det är inte kallare att cykla än att stå och vänta på en buss.

Robert W
Guest

Jag tänkte på det redan i fredags när jag cyklade, bilisterna verkade mer aggressiva. Tweetsen visar ju på att det kanske inte bara var en paranoid föreställning från min sida. En grej kan ju vara den att man utmanar föreställningen om beroendet av motordrivna transporter, många bilister tycks känna ett behov av att försvara sin rätt att köra bil och för dem är vintern ett tungt argument för bil. 

Men hela föreställningen om vintercykling som något extremt är ju bara löjlig. Min sons medelålders förskolelärare cykelpendlade året runt utan att det var ett statement för henne och har gjort så i flera år. Det tycks finnas en föreställning om att cykling är en ny grej, ett medvetet subkulturellt ställningstagande, i opposition mot bilistsamhället. 

Mosmössan
Guest

Jag slängde på mina Schwalbe Marathon Winter på cykeln här om dagen. Lite försiktigt får man ta det i snön men I övrigt är greppet mycket bra. Varför kasta pengar på SL när jag kan stå för min egen transport?

morten_lode
Guest

RT @Cyklistbloggen: Vintercykling engagerar…. bilister?http://t.co/ASKr7a2X #cykla

Magnus
Guest

Håller med Dimo F, det är nån slags avundsjuka eller att de själva känner sig lite sämre.
Sen är det ju lite konstigt att så många tror att det inte GÅR att cykla på vintern. Klart det går! Och det är ju dessutom roligt. Och belönande, det är som med träning att det är härligt när man får ta i lite.

Erik Flygare
Guest

Att man cyklar när det regnar tycker ju folk i allmänhet är halvgalet, men nu när man kommer till jobbet efter morgonens cykeltur i minus tvåsiffrigt är det nästan så de ringer psykvården åt en 🙂

Jag tycker morgonen kändes underbart behaglig och krispig!

Magnus Persson
Guest

 Jag måste nog kännas att en riktigt kall vintermorgon (givet vettigt väggrepp) är ett betydligt trevligare väder att cykla i än regn, så jag förstår inte riktigt hur de tänker där.

jwolfers
Guest

RT @Cyklistbloggen: Vintercykling engagerar…. bilister?http://t.co/ASKr7a2X #cykla

CykelLiv
Guest

@Cyklistbloggen märkte att kollegorna kände lite så igår o då skröt jag ändå inte om att cykeln var snabbare än motorvägen 🙂

GabGjerswold
Guest

RT @Cyklistbloggen: Vintercykling engagerar…. bilister?http://t.co/ASKr7a2X #cykla

Nina_Andersson
Guest

RT @Cyklistbloggen: Vintercykling engagerar…. bilister?http://t.co/ASKr7a2X #cykla

Dimo F.
Guest

Det handlar nog om ”svartsjuka”. Precis som när man bränner förbi en bilkö som sträcker sig i flera hundra meter, det är inte helt ovanligt att man blir lite prejjad bara för att.

Bilister måste stå å frysa om händerna med isskrapan, många kommer inte ut från sina parkeringsplatser utan att slirra i 5 minuter, och så kan man ju inte köra hur man vill heller, för att det är halt.

Vana cyklister myser i kylan och får en workout på köpet.
Och kommer fram snabbare ändå 😉

kalle cyklar
Guest

Visst är det så att vissa människor ibland är ”svartsjuka” eller irriterade på oss cyklister. Man tycker att vi ger fan i allt vad regler heter, prioriteras och tar allt för mycket plats i trafiken.

I just dessa fall ovan tror jag dock det mest handlar om okunskap om vad vintercykling innebär. När man som huttrande gångtrafikant eller framruteskrapande bilist ser en cyklist svischa förbi tänker man nog ”vilken idiot, det är -10. Hen måste frysa ihjäl. Ge upp!”.

Men så är ju inte fallet, man fryser inte ihjäl. Om det verkligen var så att man nästan frös ihjäl tror jag inte många av oss vintercyklister skulle cykla. Dessutom slipper man allt snöslask så länge kvicksilvret håller sig under nollan.

Och så mycket extra kläder behöver man inte. Jämfört en vanlig höstdag hade jag idag lite tjockare handskar, långkalsonger och en balaklava. Bortsett från balaklavan är det samma utstyrsel som om jag skulle gå. 

T G
Guest

Jag skulle nog säga att jag faktiskt har mindre kläder på mig när jag cyklar än går, åtminstone tunnare. Balaklava eller bara ansiktskydd åker på först när vi närmar oss -10 (har dock helskägg som värmer så det kanske förklarar.:)

Simon Skoog
Guest

Det var kallt på vägen hem nyss. -18 blir nedåt -30-35 med lite fart och motvind ibland. Men man håller sig varm och greppet känns säkert. Var själv tveksam fram tills jag testade vintercykling. Det går ju utmärkt!