Är det inte bra om fotgängare har reflexväst och syns?

| 24 kommentarer

Jag tänkte bara utveckla gårdagens inlägg:

När jag började med reflexväst på cykeln 2005 fanns det inga i affärerna. Jag fick gå till ett varuhus för byggarbetarkläder, eftersom det då var i princip två grupper som hade reflexväst regelmässigt i trafiken: vägarbetare och dagisbarn.

What makes good neighbors

Traditionell reflexvästbärare (Foto:What is in us/Flickr CC BY-NC-ND 2.0)

Sedan dess har reflexvästarna på cyklister i Stockholm ökat enormt och nu har varenda cykelaffär dem. De säljs hos Claes Ohlsson och de delas ut av kommunen. De har blivit en populär reklambärare, många företag ger bort reflexvästar med reklam på ryggen. Samtidig har det skett en förskjutning: när jag tog på mig reflexvästen för bara några år sedan vände sig folk om. En kollega skrattade gott när jag svepte på mig den knallgul-orangea västen. På färjan hem hälsade folk eftersom de trodde jag var en del av besättningen, som hade yrkesreflexvästar.

Idag förväntas cyklister ha reflexvästar. Ingen vänder sig om längre.

Nu börjar det alltså talas om att fotgängare också ska ha det. Om det sker blir såklart nästa steg att även fotgängare förväntas ha reflexvästar.Då kan man fråga sig hur det påverkar olycksrapportering. När det skrivs om cyklister som är med om olyckor är det mer regel än undantag att det noteras om  hen hade hjälm eller inte, alldeles oavsett om det var relevant för olyckan eller inte.Om cyklister och fotgängare förväntas ha reflexväst så kommer det såklart också dyka upp när det skrivs:  ”Det var mörkt och cyklisten hade vare sig hjälm eller reflexväst” kommer det stå. Och då kommer det börja framstå som helt rimligt att en bilist missar en fotgängare utan väst i vintermörkret.

Och det, menar jag, är en farlig utveckling för oss oskyddade trafikanter.

Alternativet är att vi istället pratar om hur vi ska uppträda i trafiken tillsammans när det är mörkt, blött och halt. Att alla trafikanter måste öka sina säkerhetsmarginaler, minska hastigheten, titta en extra gång. Att fundera över hur stadsmiljön kan förbättras: genom bättre belysning, kanske genom att titta på om bilar verkligen ska ha samma starka belysning i citymiljö med massor av andra ljuskällor, som de har när de kör på landsbygd och mörkare motorvägar där alla fordon är på väg åt samma håll. En stark lampa gör att lampägaren ser bättre, men när fler har starka lampor betyder det att man bländar varandra (edit: jag har fått några kommentarer om just ”bländad”. Här är ett förtydligande).

Det skulle vara betydligt mer konstruktivt än att lägga hela ansvaret på dem som är svagast i trafiken. Vad tycker du?

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

24 Comments on "Är det inte bra om fotgängare har reflexväst och syns?"

avatar
  Subscribe  
Notify of
eriksandblom
Guest
Member

Här är en tråd om reflexväst för barn som åker i grupp på kollektivtrafiken. Det är lite otydligt om författaren menar att barn alltid ska ha reflexväst, eller bara på gruppresor.
 
[url=http://www.postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=705747]ÅrskortGuldSJ rekommenderar varselväst till juniormedborgare. Postvagnen[/url]

Velonavia
Guest
Member

Kan bara instämma; bra skrivet. Det är märkligt hur vi som fotgängare och cyklister förväntas signalera med reflexer (och stegpinne, kommer ni ihåg den), för att inte ses som måltavlor i trafiken.

Och som tidigere sades; oskyddade trafikanter är ingen bra benämning, då det antyder att det är bara som bilburen (eller bilbunden?) man är skyddad!

God jul Cyklistbloggen och J & C

Hasse Ericsson
Guest
Member

Jag tror man ökar chansen att bli sedd av andra trafikanter genom att bära reflexväst osv.
Men, jag tror inte att det leder till en avtrubbning så att bilister minskar sina marginaler.

Belysningsmiljön skulle säkert kunna förbättras avsevärt. På vissa ställen är det oerhört svårt att se genom allt bländande ljus från dåliga belysningar.

eriksandblom
Guest
Member

Varför skulle det inte leda till någon avtrubbning? Det har ju visat sig att bilister i England kör närmare cyklister med cykelhjälm, och bilister med ABS-bromsar har mindre marginaler. http://sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhj%C3%A4lm#Riskkompensation

Paul Lernmark
Guest
Member

Bra skrivet! 
Men är det inte dags att vi kallar oskyddade trafikanter för ofarliga trafikanter istället?

GustavSvaerd
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Är det inte bra om fotgängare har reflexväst och syns?
http://t.co/TZsM52bC #cykla

ErikSandblom
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Är det inte bra om fotgängare har reflexväst och syns?
http://t.co/TZsM52bC #cykla

eriksandblom
Guest
Member

Jag håller med! Bra skrivet.

Om bilister vänjer sig vid att fotgängare och cyklister har reflexvästar så blir det sämre trafiksäkerhet för alla som inte har det (eller kanske bara råkade glömma den dagen).

Jag tycker man ska se över gatubelysningen. Det är inte särskilt svårt att se till att även mörkklädda fotgängare syns hyfsat.

morten_lode
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Är det inte bra om fotgängare har reflexväst och syns?
http://t.co/TZsM52bC #cykla