Mer ljus i vintermörkret!

| 11 kommentarer

Jag har aldrig förstått att så många cyklister vågar köra omkring utan lyse, eller med pyttesmå lampor som inte syns.

Efter mycket letande har jag nu hittat lysen som jag är riktigt nöjd med.

Framljus: Gotham Defender
www.bikegotham.com
Detta är det bästa framljuset jag nånsin sett, oerhört snyggt och med en oöverträffad kassaskåpskänsla. Ljuset är brett och kraftigt och de har löst det mest irriterande jag vet: alla andra cykel-lampor är gjorda för att vara lätt avtagbara så att man kan ta dom med sig och därmed hindra att dom stjäls. Men det är ju omständligt att behöva komma ihåg att ta med sig lysena och ha dom i fickan hela tiden.
Defender-lampan sitter fast med en specialskruv som man måste ha de medföljande verktyget för att lossa. Och batterifacket har en dold låsskruv som man måste ha en liten instrumentmejsel för att öppna, den medföljer också. Oerhört smart tycker jag, ett fynd för $59. Jag hittade Gotham genom Kickstarter och gillar deras attityd, läs gärna deras roliga blog: http://blog.bikegotham.com

Gotham Defender. Klicka för större bild.

 

Bakljus: Bike Laser Tail Light
www.thefancy.com
Kraftiga LED-lampor som lyser även åt sidorna, vilket är viktigt. Men den riktigt coola funktionen är de två laser-strålarna som ritar upp en egen cykelbana av ljus. Det syns på långt håll och skapar respekt från bilisterna! Larvigt billiga dessutom, $20.

Bike Laser Tail Light. Klicka för större bild.

/Henrik Ahlén, www.alfabravo.com

Författare: Gästbloggare

Cyklistbloggens gästbloggare är utvalda skribenter som har något viktigt, engagerande eller kontroversiellt att säga om exempelvis trafik, politik säkerhet inom cykling. Du når enklast gästbloggaren genom att kommentera dennes post.

Leave a Reply

11 Comments on "Mer ljus i vintermörkret!"

Notify of
avatar
Tommy Leandersson
Guest

Det som man ska veta om Gotham Defender är att det är en ”be seen light”. Den är alltså inte byggd för att vi ska få ett bra ljus framför hjulen, utan för att synas och då framförallt inte bli stulen.
Kör man i städer med massor av gatljus så är det den enda lampan ni behöver, men ska ni ge er ut där man inte har vägbelysning så bör man nog komplettera med ytterligare en lampa… förutsatt att ni vill se och inte bara synas. 😉

sarastro72
Guest

kommentaren hamnade fel. Hittar inget sätt att ta bort.

Tobias Hjelm
Guest

Hej! Får man fråga vad portokostnaden blev på lyset, som går för $59? Känns som det skulle kunna bli ett rejält påslag om det ska skickas ända från Amerikat.

Joakim
Guest

 Jag undrar också. Det där framlyset verkar ju skitbra, i synnerhet att det drivs med AA – de flesta cykellysen går ju på AAA, vilket är värdelöst.
Jag undrar även vad portokostnaden för det tuffa baklyset går på. Där är det ju ännu mer intressant, eftersom det är mycket billigare, och kanske inte lika stöldsäkert. Man kanske ska köpa på sig ett gäng, om portot är högt.

Henrik Ahlén
Guest

Gotham Defender: Jag köpte 2 st via Kickstarter för $110 inkl frakt. Frakten från USA brukar ju vara billigare än från Sverige, vanligt postpaket brukar kosta $10-$15
Laser-bakljusen: jag köpte 2 st för $40, frakten från Taiwan kostade $17, summa $57, larvigt billigt tycker jag.
Men bakljusen har bara ett fäste för sadelstolpen, vilket inte funkar för mig eftersom jag alltid har väskor på pakethållaren. Så jag hittade en smed på Riddargatan (!) som tillverkade ett fäste för lampan längst bak där min gamla lampa satt, det kostade 350 kr per cykel. Men nu är jag supernöjd!

Tobias Hjelm
Guest

Toppen! Nu hittar jag inte hur man handlar saker via Kickstarter, och det stör mig att det inte helt enkelt står portokostnad för olika destinationer på http://www.bikegotham.com. Men det låter som att det skulle bli överkomligt, åtminstone. Funderar starkt på att skaffa en … eller två.

sarastro72
Guest

Bara en snabb förtydling så inte fler letar efter köpknappen på kickstarter. Man köper ingenting på Kickstarter. Man stödjer projekt som intresserar och som en belöning kan man få saker skickade till en. Dock handlar det om ofärdiga projekt som behöver investering för att gå vidare, så det finns inga garantier. Projektet kan gå åt pipsvängen också och då får man troligen ingenting. Läs mer här: http://www.kickstarter.com/hel…
När projektet är avslutat på kickstarter får man hoppas att det finns någon annanstans där man kan köpa produkten i fråga.

Henrik Ahlén
Guest

Helt rätt. Gotham har lämnat Kickstarter-stadiet och säljer numera sina lampor från sin egen hemsida.
Men Kickstarter är kul att botanisera bland, finns många cykel-relaterade prylar också där. Notera att om man som jag gjorde beställer saker på Kickstarter så debiteras man inte förrän prylen skeppas, vilket kan ta många månader eftersom det är utvecklingsprojekt.

Tobias Hjelm
Guest

 Tack för förtydligandet. Jag var bara bekant med Kickstarter som koncept; har inte varit inne där och kikat tidigare så att jag vet vad man (inte) kan göra via sidan.

Robert Andersson
Guest

 Jag funderar på en sådan här:
http://www.rosebikes.se/artikel/b–m-lumotec-iq-cyo-t-senso-plus-60-lux/aid:457434

Ganska skönt att slippa bry sig om batteri (kräver dynamo, helst i navet), ska även ha en kondensator som ger ström till ”parkeringslyse” när man t.ex. stannar vid en korsning.

jwolfers
Guest

RT @Cyklistbloggen: Mer ljus i vintermörkret!: Dagens gästbloggare @henrikahlen har testat annorlunda cykellampor
http://t.co/J7FyvCEo