Inte stjäls det cyklar inte.

| 13 kommentarer

Idag lanserar Sveriges försäkringsbolag sajten ”Stöldtipset”. Vi läser på If.se:

Där kan man lägga upp bilder upp på fordon, värdesaker, konst mm som blivit stulna. På så sätt kan den rätte ägaren återfå egendomen och det hjälper samtidigt folk att undvika köpa stöldgods.

De skriver också:

Genom stöldtipset.se kan alla som fått fordon eller andra saker stulna lägga upp bilder. Det ökar chansen att få tillbaka stulen egendom. Då kan även den som hittar egendomen få ersättning, hittelön.

Det går att anmäla och söka på stulna bilar, motorcyklar, mopeder och ”entreprenadmaskiner”. Men inte på cyklar av någon anledning. Jag förmodar att de inte stjäls så ofta. Eller kanske inte är fordon.

 

 

Läs mer hur du skyddar din cykel själv.

EDIT: Fick svar från Stöldtipset. Så här skriver de:

Larmtjänst har idag inte något uppdrag från försäkringsbolagen att återfinna efterlysta cyklar. Men det finns privata företag som har samarbete med försäkringsbranschen där lägre självrisk kan ges vid stöld.

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Horn Dong Pipeclog

  Mailbomba dem med begäran om att vi vill ha tjänsten för våra cyklar också! Antagligen är det väl så att merparten stulna cyklar inte täcks av försäkring, inte ersätts då de går under självrisken eller att det helt enkelt inte är värt mödan att försöka få ut några spänn från försäkringsbolaget. Övriga saker på sidan tjänar ju dock antagligen försäkringsbolagen mycket på om det försvunna objektet kan återfinnas och de slipper ersätta förlusten.

 • Ms_Xx

  Jamen cyklar är ju leksaker, det vet väl alla? Dessutom är ju som bekant alla cyklister lagbrytande oseriösa ligister som faktiskt får skylla sig själva om de blir av med sina brottsredskap (dessutom är det väl faktiskt lite skönt om cyklisterna blir av med sina cyklar, så att de inte kan hålla på och cykla på trottoarerna och vara allmänt i vägen).
  Eller nåt sånt…

  • Jag gissar att det beror på att cyklar anses för billiga. Den här sajten är egentligen inte avsedd för konsumenterna utan för att minska försäkringsbolagens förluster. En ”Entreprenadmaskin” är mycket dyrare än den finaste specialized-hojjen.

   • Ms_Xx

    Säkert. Men är det inte också så att man i princip inte får ut någon ersättning för stulna cyklar pga att de är så stöldbegärliga och så många stjäls i kombination med låg uppklarningsgrad på cykelstöldbrott?
    Om samhället slutade att ha en vriden syn på cyklister/cyklar skulle kanske cyklestöldbrott prioriteras högre och försäkringsbolagen införa försäkringar som faktiskt gav en relevant ersättning för stulna cyklar. Och då skulle det även bli mer intressant för försäkringsbolagen att försöka återfinna stulna cyklar. Många har ju cyklar i 10 000:- klassen och uppåt, cyklar som blir stulna på löpande band. Om varje sån cykel kostade försäkringsbolaget ett antal tusen kr i ersättning till försäkringsinnehavarna skulle de nog bli mer aktiva och föra in cyklar som kategori. Tror jag. 

    • Nej, jag tror man får tillbaks rätt bra med pengar om man har en finare cykel. Jag har min försäkrad till 13,000 och räknar med att få tillbaks en hygglig del minus självrisk om jag blir av med den.

     När jag tex fick min barnvagn (nypris 6000, ett år gammal) fick jag nästan halva priset från försäkringsbolaget, inräknad en självrisk på 1500. Med löftet att om jag köpte en ny så kunde jag skicka en kopia på kvittot och få hela summan, minus självrisk. Så jag tycker nog det lönar sig.

     • Ms_Xx

      Aha, vad bra! Som det ska vara.
      Men märkligt ändå att varken polisen eller försäkringsbolagen verkar tycka att cykelstölder är ett särskilt problem…

      • JohanJohnsson

       jag fick tillbaka allt förutom självrisken på min 11000 kr cykel från folksam

       • Ms_Xx

        Juste! Då har väl de jag känner som inte har fått tillbaka helt enkelt haft dåliga försäkringar.
        Skönt, jag ska just till att köpa en ”riktig” cykel. Min gamla damhoj från -51 lär dock inte vara värd särskilt mycket i försäkringsvärlden… 🙂

        • Tänk på att dyra cyklar ofta kräver tilläggförsäkring. If till exempel kräver extra för cyklar över 8000. Men det var inte så mycket extra.

        • T G

         Vill ju bara berätta att jag fick ut en ny cykel till ett värde av 8500 (inkl barnstol o lås) för min cykel som blev stulen. Nypris på den första? 2500:D

         If gav mig en rekvisition på Sportson/Sportex för en ”likvärdig” cykel…

         • Ms_Xx

          Men hur gick det till? Måste man inte visa kvitto/bevis på vad man hade för nåt, och hur kan något med ett inköpspris på 2500:- bli värt 8500:-? 
          Själv har jag fått ut ca 25% av inköpspris när jag blivit bestulen (inte blivit av med nån cykel än, peppar peppar), värdet skrivs ju ned med tiden, och stöldbegärliga saker får man bara ut hälften av (ingenting i vissa fall).

          • T G

           Kan väl närmast förklara det med okunskap hos handläggaren. De visste vad min gamla cykel hade kostat och vilken modell det var. Frågade de vad de menade med Likvärdig, om det var pris eller utrustning och fick till svar att priset självklart ibland skiljer sig åt men att jag kunde hämta ut en cykel med samma komponenter. Pratade med Sportsonsäljaren som pekade ut en Scott P45. Sen ringde han till min handläggare och kom fram till att det var ok. 

           Kan ju erkänna att jag inte opponerade mig det minsta, tog min nya cykel och jonnade glatt hem:) (Funderade på att skicka en tårta till If men snålade och tog en fika för mig själv istället…)

          • Ms_Xx

           Aha :-). Då ska jag dra ut en komponentlista över min nya cykel som jag köper på rea (bokad men ej betald). Bra grejer bra pris nu. Har dock inte If tyvärr… 😉