Vilken är din värsta cykelbana?

| 18 kommentarer

Vi har ju postat en hel del bilder på fulparkeringar i cykefälten och för riktigt länge sen postade vi bilder på dåligt planerade cykelfält och cykelbanor i Stockholm (här och här tex ).

Varför är det här viktigt? Därför att lagen säger att man som cyklist måste använda de här cykelfälten, även om de är direkt livsfarliga för cyklisterna. Som Andreas Grassfallet visade spelar det ingen roll hur cykelvägen ser ut, som cyklist ska du använda den.

Just Stockholm är fullt av exempel på dåliga och farliga lösningar där cykelfälten placerats lite där det fanns spillyta över. Vi har skrivit om det rätt mycket, men det är oftast tydligare om man visar det med bilder.

Men eftersom vi båda cyklar ungefär samma sträcka varje dag inser vi att det kommer ta ett tag innan vi täcker hela stan. Och Stockholm är ju som många länge anat inte hela världen – och vi är intresserade av resten av Sverige också. Har du också märkligt utformade cykelvägar där du cyklar? Hjälp oss med exempel!

Vi börjar med den här från Birger Jarlsgatan i Stockholm:

Inget cykelfält

 

Som ni ser är det egentligen inget cykelfält, utan en rännsten.

Nästa exempel kommer från Raol Wallenbergs torg, också det i Stockholm:

Ingen cykelbana

 

Som ni ser är det ingen cykelbana utan en trädplantering.

Den här kommer från Ringvägen, en framtida cykelpendlingsväg enligt Cykelplan 2012:

Inget cykelfält heller

 

Det är som ni ser inget cykelfält utan en bilparkering.

Här är en från en läsare som fotat i Kista utanför Stockholm:

Hinderbana Foto:Simon Skoog

 

Den fortsätter på andra sidan, men av någon anledning tyckte trafikplanerarna att det var en bra idé att ställa upp vägskyltar mitt i banan.

På forumet Happymtb.org har de sedan 2011 haft en tråd kallad ”Cykelbanornas hall of shame”, kolla den också.

Har ni fler exempel? Om ni har twitterkonto, posta under hashtaggen #cykelbana. Om ni har Facebook, dela med er på vår Facebooksida! Eller maila på cyklist@cyklistbloggen.se.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

18 Comments on "Vilken är din värsta cykelbana?"

avatar
  Subscribe  
Notify of
H
Guest
Member

Jag har ganska nyligen börjat cykla i stan, så har inte helt koll på hur det brukar funka.. men jag blir lika förvånad varje gång av den här cykelbanan som plötsligt dyker upp till vänster på Vasagatan: http://goo.gl/maps/spglh
(fast det är ju bra att slippa tänka på högersvängande bilister lite längre fram)

Sen är cykelbanan (aka taxiparkeringen) utanför Riche på Birger Jarlsgatan tradig. Taxibilarna parkerar gärna i exakt halva cykelbanan så det inte går att använda den, samtidigt som de tar upp plats åt andra hållet också (där man får svänga ut bland bilarna).Skulle vara nästan bättre att ta bort cykelbanan just där. http://goo.gl/maps/W429Q

Magnus Persson
Guest
Member

Cykelbanan (!!) rätt över busstorget vid Solna centrum är min kandidat. Som väl är tror jag knappt den används av någon i praktiken.

Arne B
Guest
Member

Kan bara hålla med, den är så usel att man inte vet om man ska skratta eller gråta.

Anders Andersson
Guest
Member

Cykelbanan går rakt in i ett räcke.
Cykelbanan i Kungens kurva längs Modulvägen söderut går på vänster sida och avslutas abrupt med ett räcke tvärsöver cykelbanan. Bakom räcket finns bara ett stup. Bilvägen bredvid har heldragen linje så någon laglig möjlighet att komma över till högra sidan av vägen finns inte. Det blir till att cykla tillbaks nedför backen till den tidigare korsningen och sedan köra på högersidan av bilvägen – trots att det finns en cykelbana på vänstra sidan som man enligt lag egentligen ska använda. Men detta måste rimligtvis falla under undantaget ”…med hänsyn till vidare färd….”
http://www.hitta.se/karta#center=6573990:1620316&zl=9&bounds=5462424:-553076,8524924:3926924&rlm=1&type=streetview

Kristofer Karlsson
Guest
Member

Jag stör mig oerhört mycket på Arsenalsgatan vid kungsträdgården: http://goo.gl/maps/LRSN
Kulllerstenen gör det väldigt svårt att styra, vilket är synd eftersom man just där måste svänga. Det är nästan alltid parkerade bilar eller diverse väg/husarbeten i vägen, För att göra saken ännu bättre vandrar fotgängare ofta omkring kaotiskt trots att det finns trottoarer på bägge sidor av gatan.

Esseveosa
Guest
Member

Yes, eller varför inte börja med sida 1. Så mycket har nog inte hänt sen 2011 http://happymtb.org/forum/read.php/1/1716505/page=1

Fikasvettot
Guest
Member