Varuhusen i Stockholm är ointresserade av cyklande kunder

| 9 kommentarer


Finns det hjärterrum så finns det.... (Foto: Flickr/EURIST e.V. CC BY 2.0)

 

DN Stockholm publicerade idag en kartläggning över hur de stora varuhusen och galleriorna i Stockholm prioriterar cyklister. Det vill säga erbjuder dem parkeringsplats. Det visar sig att det gör de i princip inte. Totalt i Stockholm erbjuder näringsidkarna 5024 bilparkeringsplatser. Men bara 753 cykelplatser. Sämst är Åhléns med 1022 platser för bil, mot 24 för cykel.

Istället skjuter de över ansvaret på kommunen och tycker att de borde fixa cykelparkeringarna.

Anders Petterson, kommersiell chef för innerstadsgallerior på fastighetsbolaget AMF säger så här till DN:

– Kanske ska man ha cyklar i våra parkeringsgarage. Jag vet inte.

Kanske ska man ha 50,000 cyklister som potentiella kunder. Jag vet inte, säger vi.

(Tyvärr finns inte artikeln på nätet än, om den dyker upp, kommer vi länka)

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

9 Comments on "Varuhusen i Stockholm är ointresserade av cyklande kunder"

Notify of
avatar
Jenny Askeblom
Guest
Member

Hade jag ägt en galleria hade jag bara byggt en massa cykelparkeringar till oss. Bilisterna hade jag överlåtit till kommunen och sagt att det är deras ansvar.

Skillnad är det om jag hade ägt ett stort varuhus, då blir det tvärt om bara en massa bilparkeringar.

Ms_Xx
Guest
Member

Jag handlar bara när jag är cyklist. Kan jag inte cykla till en affär handlar jag inte där, i princip. Konsekvensen av det är att jag i princip alltid parkerar min cykel på gatan utanför affärerna.
Att affärsidkare inte trycker på för att det ska finnas cykelparkeringar utanför deras affärer när gator byggs om (Åhléns t.ex.) utan i stället tenderar att sätta upp skyltar med ”cykelparkering förbjuden” i skyltfönstren tyder på att de som bestämmer i retailbranschen antingen är rätt korkade eller väldigt förlegade i sin syn på cyklister. Troligtvis lite av båda.

Håkan
Guest
Member

Det är ett problem vi har. Jag som bilist handlar mer än jag gör som cyklist så köpcentra och affärer satsar antagligen helt rätt. Nu har jag ju visserligen samma lön de dagar jag cyklar men det är väldigt mycket lättare och tryggare både att parkera och ta mig till en affär med bil. Det gäller även i centrala Göteborg. Jag behöver aldrig ställa bilen mot en vägg utan att vara fastlåst. Jag behöver heller aldrig ”öva mig” på att åka till en viss affär eller kolla kartan på internet i förväg för tar jag bilen så är allt skyltat, uppmärkt och genomtänkt och om jag tar cykeln kan jag hamna lite varsomhelst om jag råkar följa skyltarna.

Krister Isaksson
Guest
Member

Till viss del kan man nog hålla med att det är kommunens ansvar. Inte att i efterhand ordna dessa parkeringar vilket ju självklart är fastighetsägarens ansvar utan när det tas fram nya detaljplaner, exploateringsavtal, bygglov osv så kan kommunen skriva in att si o så många cykelparkeringsplatser ska ordnas. Det har kommuen stöd för i Plan- och bygglagen, man gör ju självklart det när det gäller bilparkering men av någon outgrundlig anledning görs det mycket sällan när det gäller cykel. Sen står man där med eländet, cyklar parkeras huller om buller vilket ger ett dåligt intryck, slår tillbaka på cyklisterna själva osv. Märkligt sätt att prioritera och satsa på cykeltrafik, som om man inte kände till att varje cykelresa börjar och slutar med en parkerad cykel. Men detta är bara ett till exempel på att bilnormen härskar överallt!