Poll: ger du tecken?

| 13 kommentarer

Cykeltecken. Källa: internet (vet du var den kommer ifrån – kommentera gärna!)


Att ge tecken innan man svänger eller stannar gör ju precis alla. Eller?
Hur gör du? Motivera gärna i kommentarerna!

Ger du tecken?

Kolla resultaten

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • Tecken är för fånigt för mig. Att hålla på att släppa styret för att vifta med armen i kritiska trafiksituationer känns inte riktigt säkert. Och är det svängar på cykelbana så finns det sällan någon i närheten som kan titta på min fåniga viftande arm. Däremot så har jag funderat på att konstruera en blinkerslösning för cykel. Det kan inte vara speciellt vettigt med att alla trafikslag utom ett som ska svänga använder blinkers. Jag tror på att försöka standardisera signalering så att alla trafikslag använder samma signaleringsmetoder. På så sätt måste inte bilisten känna till cykelsignaler och cyklisten måste inte känna till bilsignaler utan alla använder sig av ”vägtrafiks-signaler”.

 • Rolf Broberg

  * Tecken vid sväng – javisst.
  * Stopptecken bara när det känns angeläget.
  * Jag klickar ofta dämpat med ringklockan så att gående rent omedvetet kan känna på sig att det kommer en cyklist.
  * Ögonkontakt lyckas jag ofta få med bilister när jag vill korsa en gata. Det kan göra dem hur vänliga som helst! Däremot kan det vara svårt att få ögonkontakt med gående. Rätt ofta ser de inte ens att jag stannat för dem vid övergångsstället! Trist.
  * En tackvink när man blir framsläppt är en humörhöjare och en god investering. Och ibland är det läge för en varsågod-gest, även till bilister. Men då krävs det att man kommit ut lite ur sitt ego och blivit en medspelare. — http://trafikistan.se/

 • Håkan

  Såklart ger jag tecken vid sväng om jag har någon bakom mig (kör med backspegel) eller om någon annan skulle beröras. Stopptecken känns inte som att någon skulle förstå ändå. Dessutom vill man ju inte bli misstänkt för att göra det hemliga TdF-tecknet så jag håller mig till höger och vänster.

 • Grafiken kommer från en kampanj som Malmö kommun hade i höstas om jag minns rätt.

 • * Svänga, ja, när det finns någon som berörs av min sväng.
  * Stopp, har inte ens funderat på det (så nej alltså)

 • anyg

  Vänstersväng Ja, högersväng nja
  I skymning och höstmörker —> http://www.bicygnals.com/indicators.php

 • Självklart, ett måste här i Amsterdam. Det var dock förvirrande i början att stopp-tecknet inte är som i Sverige – här signalerar man istället ”jag kommer att svänga in till kanten och stanna” genom att peka snett nedåt.

 • Gbgcyklaren.blogg.se

  Ger i stort sett alltid tecken vid sväng. Ibland kan det vara lite svårt i uppförs- och nedförsbackar.
  Hur ser ”stopp”-tecken ut?

  • En bra och befogad fråga! Jag uppdaterar posten med ett litet ”facit”.

 • Gudrun

  Vad är det för fel på gubbar med skägg? Värre med tjejjer med barnsits som pratar i mobilen och definitivt inte ger tecken…

  • Tack Gudrun! Jag ska dock erkänna att jag är rätt usel på att göra stopptecken. Bot och bättring … /gubbe med skägg