Cyklistbloggen testar Hövding

| 18 kommentarer

Det är inte ofta det kommer nyheter för cyklister på ett helt nytt plan, men svenska Hövding vågar vi nog påstå är en sådan. Hövding är en airbag för ditt huvud, och alltså tänkt att ersätta din cykelhjälm. Airbagen och dess sensorer, gyron och batteri sitter förpackade i en snygg halskrage. Denna krage består av två delar; själva kragen och ett skal av tyg som du kan använda dels för att ändra utseende på din Hövding, dels för att skydda den mot slitage.

Hövding i passivt och uppfällt läge

Hur bär man den?

Hövding väger cirka 700 gram och vilar på axlarna. Baktill sticker en hård del ned på ryggen, det är där kallgasgeneratorn som pumpar upp själva airbagen sitter. Kragen är bekväm och känns inte särskilt tung. Företaget själva skriver att kragen liksom ett par nya skor slits in efter ett tag och kommer att passa bärarens hals bättre och bättre.

Här en unboxing-film:

Framtill sitter en dragkedja som du använder för att säkra Hövding runt halsen. När du dragit upp dragkedjan använder du kläppen – själva flärpen du drar i – för att slå på Hövding. Det gör du genom att knäppa fast kläppen i en knapp, och då spelas ett ljud som bekräftelse på att Hövding är aktiverad, samtidigt som ett antal lysdioder tänds på framsidan. Mycket high-tech och väldigt snyggt. Det renderade en hel den “ooh” och “aah” under min testperiod. Att ta på Hövding var inte särskilt svårt, men en smula pilligt med dragkedjan. Efter några dagar fick jag dock in rörelsen och det gick lättare.

När Hövding väl är aktiverad är det dags att hoja iväg. Nu på vintern kan blott ett ordentligt tränat öga särskilja Hövding från en krage på en ordentlig vinterjacka. Jag testade den med en Softshell-jacka där jag satte Hövding utanpå jackens krage. Det fungerade fint. Det som dock fungerade mindre bra för mig var att den ryggsäck jag alltid har när jag cykelpendlar stötte emot Hövdings nedsänkta del, den där gasgeneratorn sitter. Då trycktes Hövdingen uppåt vilket ledde till kvävningskänslor. Jag provade med att lossa ryggsäckens remmar, men då satt ryggsäcken för löst och långt ned. En Hövding fungerar således bäst med en axelremsväska eller utan väska.

Under själva cyklingen tänker man inte på Hövding, vilket är ett bra betyg. Det är något krångligare att vrida på huvudet ordentligt, men det är en vanesak och klädvalsfråga. Under de 7-8 dagar jag provat den har jag inte lyckats “slita in” den så den passar mig optimalt. Jag har ingen särdeles rejsig sittställning på min gamla mountainbike, men det är tydligt att Hövding passar bättre ju mer upprätt du sitter.

Hur säker är Hövding?

EDIT 2012-08-16: Sedan inlägget skrevs har Folksam testat Hövding. De skriver om den:

Folksams test av Hövding visar att det är fullt möjligt att konstruera en hjälm som klarar även tuffare tester. Hövding får absolut bäst testresultat, 65G* i slagprovet.  (Denna hjälm ej möjlig att testa i snett islag på grund av att dess design kräver en annan testmetod.)

 

Lika lite som biltestare krockar sina bilar har jag testat att ramla med Hövding, trots att många undrat när jag skulle slänga mig handlöst från cykeln. Den Hövding vi fick låna var dessutom en modell där själva airbagen var urkopplad, vilket gjorde att jag fick cykla med både hjälm och hövding, för övrigt långt ifrån perfekt ur komforthänseende.

I Hövding sitter ett antal sensorer som exempelvis en eller flera accelerometrar och gyron. En vanlig fråga är om den löser ut om jag skulle behöva knyta skosnöret, men den ska vara långt smartare än så. Enligt företaget själva har de en stor databas med rörelsemönster insamlade från riktiga cyklister Dessa mönster bearbetas enligt en matematisk formel vilket gör att Hövding ska vara mycket duktig på att urskilja en riktiga påkörningen från, till exempel, knycken på huvudet vid en nysning. I Hövding finns även en minnesfunktion, något av en “svart låda” som sparar data 10 sekunder innan den löser ut. Datat från minnet analyseras av Hövding för funktionen ska kunna bli ännu bättre. Du kan inte återanvända en utlöst Hövding, men du får 10 procent rabatt ifall du väljer att köpa en ny om den löst ut.

Det är svårt att verifiera hur Hövding fungerar i en skarp situation. Den är CE-märkt och företaget har gjort krocktester på VTI, testat på krockdockor och med stuntmän och -kvinnor. På Hövdings hemsida finns det detaljera beskrivet hur de gått tillväga för att garantera säkerheten. Enligt deras Facebook-sida ska Hövding lösts ut vid en olycka i Göteborg, men i övrigt kommenterar man inte antalet hjälmar som löst ut, eller hur det gått med bäraren av hjälmen vid den nämnda olyckan i Göteborg. Det är ju inte helt ointressant, så vi får hoppas att man kanske kan presentera några lyckade fall där Hövding räddat bäraren från skada.

Ladda via USB

Batteriet i Hövding laddas via mikro-usb med en dator eller laddare till valfri smartphone. När du slår på hjälmen den visas med ett antal lysdioder hur mycket batteri du har kvar. När det börjar bli dåligt med kraft i batteriet hörs en ljudsignal cirka en timme innan det tar slut. Sedan kommer ljudet mer frekvent och i en sista dödsryckning ökas volymen på den sista signalen så du verkligen ska veta att Hövdingens batteri är slut. Jag testade den i sval väderlek med ett par minusgrader ned till minus 10 och jag har cirka 50 minuters cykling varje dag. Med den frekvensen i kombination med väderleken räckte den hela veckan, men i varmare väder hade jag nog gissningsvis kunnat köra en bra bit över en vecka på en laddning. Hövding själva hävdar att batteriet klarar 18 timmar i aktivt läge. Klart godkänt, då det är lätt att ladda.

Så blir min nästa hjälm en Hövding?
Nej, tyvärr. Jag tycker att produkten är vansinnigt ball, den är svenskutvecklad och -designad och kombinerar på ett ypperligt sätt textilhantverk och avancerad teknik på ett sätt som gör att användaren bara kan ta på den och glömma bort den.

Tyvärr fungerar den sisådär med ryggsäck och priset gör att jag kan köpa en 7-8 vanliga hjälmar till priset av en Hövding. Att cykla med vinden i håret (nåja, låta vinden virvla min 3-millimetersstubb) de där vårdagarna när det börjar bli lite varmare i luften är säkert fantastiskt. Men för min del har jag inga problem med att använda hjälm så jag känns inte som målgrupp för Hövding.

Vill du absolut undvika hjälm men ändå känna dig säker? Då kanske Hövding är ett alternativ för dig.

Hövding cykelhjälm med airbag
Pris: Cirka 4000 kronor
Läs mer:
Hövding på Designtorget
Snabbtest hos Alfa Bravo
Artikel hos Feber
www.hovding.se

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

18 Comments on "Cyklistbloggen testar Hövding"

avatar
  Subscribe  
Notify of
MELANIE
Guest
Member

Hej, ursäkta mig på det här sättet för att kontakta dig, jag säger att du är den som jag behöver. Kort sagt, jag

MELANIE DUJARDIN ringde mig av slovakiskt ursprung och jag bor i Frankrike. Jag lider av en allvarlig sjukdom som fördömer mig

säker död är strupcancer, och jag har en summa på € 277 800 euro, skulle jag göra en

donation en person av förtroende och ärlig så att det gör nytta. Jag är en företagsägaren

röd olja import i Frankrike, och jag förlorade min man det för detta 4 år, vilket påverkade mig mycket och jag kunde inte

gifta tills nu har vi inte har barn. Jag skulle göra detta belopp donerade innan min död som kunde

mina dagar räknade hans fel denna sjukdom är vad jag hade men en lugnande botemedel i Frankrike inte ha

Efter om du kan dra nytta av denna donation. här är min e-postadress: melaniedujardin01@hotmail.com

Branda
Guest
Member

God kväll MR, Fru
Vi är en grupp av personal som ger lån till någon allvarlig och lösningsmedel person som en inkomstbringande verksamhet. Vi är villiga att ge dig det lån du vill ha och för en återbetalningstid på upp till 10 år efter en fast nominell ränta på 2%. Jag ger lån till människor som lever i Europa och i hela världen (Frankrike, Belgien, Schweiz, Rumänien, Italien, Spanien, Kanada, Portugal, ön Marshall .. .). Så om du är intresserad, vänligen maila oss för mer information:
brandaolopezo@gmail.com

Branda
Guest
Member

God kväll MR, Fru
Vi är en grupp av personal som ger lån till någon allvarlig och lösningsmedel person som en inkomstbringande verksamhet. Vi är villiga att ge dig det lån du vill ha och för en återbetalningstid på upp till 10 år efter en fast nominell ränta på 2%. Jag ger lån till människor som lever i Europa och i hela världen (Frankrike, Belgien, Schweiz, Rumänien, Italien, Spanien, Kanada, Portugal, ön Marshall …). Så om du är intresserad, vänligen maila oss för mer information:
brandaolopezo@gmail.com

Branda
Guest
Member

God kväll MR, Fru
Vi är en grupp av personal som ger lån till någon allvarlig och lösningsmedel person som en inkomstbringande verksamhet. Vi är villiga att ge dig det lån du vill ha och för en återbetalningstid på upp till 10 år efter en fast nominell ränta på 2%. Jag ger lån till människor som lever i Europa och i hela världen (Frankrike, Belgien, Schweiz, Rumänien, Italien, Spanien, Kanada, Portugal, ön Marshall ..). Så om du är intresserad, vänligen maila oss för mer information:
brandaolopezo@gmail.com

Branda
Guest
Member

God kväll MR, Fru
Vi är en grupp av personal som ger lån till någon allvarlig och lösningsmedel person som en inkomstbringande verksamhet. Vi är villiga att ge dig det lån du vill ha och för en återbetalningstid på upp till 10 år efter en fast nominell ränta på 2%. Jag ger lån till människor som lever i Europa och i hela världen (Frankrike, Belgien, Schweiz, Rumänien, Italien, Spanien, Kanada, Portugal, ön Marshall .. .). Så om du är intresserad, vänligen maila oss för mer information:
brandaolopezo@gmail.com

sparrantan.se
Guest
Member

Ingen update för Hövding 2.0?

achille
Guest
Member

VITTNESBÖRD OM ALLVARLIGA MELLAN ENSKILDA LÅN

Mitt namn är Achilles Engel jag är näringsidkaren en Skellefteå

.En här dagar, jag fick mitt lån tack vare användningen av Ms

JOHANA SERENZA, ledar-Augustin och Mr Carlos. Jag hade bara den

bekräftelse på att överlåtelsen skickas efter att ha hört mitt bankkonto

Sedan platsen av vår Bank. Min överraskning transfer är väl

anlända. Jag uppmanade min familj och vän i behov av

Kontakta Ms. Johana serenza. Hon hjälper dig för den

undertecknandet av papper är en av deras agent Mr. olivier framöver

så det kan vara undertecknat honom avbokning och erkännande av skuld

E-post: johanaserenza@gmail.com

Tack för din hjälp

Christian
Admin
Member

Fan, det är inte ofta man ser spam i kommentarsfält längre. Känns nästan lite nostalgiskt. Tack för återblicken till 2009!

Elin Bandmann
Guest
Member

Frågan är, utlöser den sig vid alla fall (alltså där man inte slår i huvudet utan skadar andra delar på kroppen?) För isåfall kanske man halkar på säg en isfläck och druttar på höften/axeln och så utlöser den sig helt i onödan. Hur funkar den där?
En hjälm förstörs (utlöses) ju bara om man slår hjälmen i marken, liksom.

Johan Bergman
Guest
Member

Blir det inte väldigt varmt att ha på sig Hövding? Någon kommentar kring detta?

Jeroen Wolfers
Guest
Member

Nu på vintern kändes det bekvämt, då gör ju en smula extra runt halsen inget. Dock kan jag tänka mig att det kan bli lite varmt och fuktigt på en varm sommardag med stillastående luft. Men jag antar att man får välja skydd beroende på vad man prioriterar: vinden i håret eller fläktandes runt halsen …

Emil Nordh
Guest
Member

Den kanske funkar. Det där ”kanske” borde fungera som tillräckligt underlag för köpbeslutet.
En annan fundering: de senaste åren har jag vurpat 4-5 gånger, ingen av dessa har jag slagit i huvudet eller behövt byta hjälm. Med Hövdingen hade jag varit tjugo kakor fattigare… Jag inser att det inte är jag som är målgrupp för prylen men i alla fall.

Christian
Admin
Member

Hövding själva hävdar att det inte ska vara några problem, systemet ska kunna skilja på en vanlig vurpa och en vurpa med risk för huvudskador. Men jag skulle bli väldigt arg om min 4000spänns hjälm löste ut sig i onödan, så jag nöjer mig med min vanliga.

Sen tror jag iofs att det där ”kanske” i hög grad gäller vanliga hjälmar. Åtminstone om man frågar tex @copenhagenize:twitter. Krocktester med cykelhjälmar lämnar vad jag förstår en hel del övrigt att önska.