Cyklister med dålig insikt

| 4 kommentarer

I dagens Metro skriver de om Nina som blev påkörd av en lastbil som skulle svänga till höger. Nina skulle fortsätta rakt fram, men chauffören såg henne inte i cykelbanan. Nina hade såklart rätt, hon hade företräde. Så här kommenterar Hans Lindegren, som är inspektör på Stockholmspolisens trafiksektion och som utreder Ninas olycka, problemet med högersvängande fordon:

Högersvängande lastbilar är ett jättestort problem, för chaufförerna har svårt att se cyklisterna. Lastbilarna är så höga och cyklisterna saknar insikten att de inte syns för föraren.

Men buhhu, stackars lastbilschaufför. Vad är inspektörns förslag på vad Nina, som fick amputera benet och genomgå tio operationer efter att ha blivit överkörd, skulle ha gjort? Vinkat med stora oranga flaggor? Knackat på? Haft med en siren och tutat jättehögt?

Cyklister har oerhört få rättigheter  i trafiken men massor av skyldigheter. När det gäller högersvängande bilar över cykelfält så är dock lagen glasklar – cykeln har rätt till företräde. Bilar ska blinka och vänta på sin tur. Men  när det inte sker och bilarna kör över cyklister, så är det alltså enligt Stockholmspolisen för att cyklister saknar insikt.

Nina själv har en bättre lösning:

Det är ju helt uppenbart att det bara är att sätta upp ett extra trafikljus för dem som ska svänga höger.

Men då måste ju gubevars lastbilschaufförerna vänta. Och hur skulle det se ut?

Metro, sidan 6 (pdf-länk)

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

4 Kommentarer på "Cyklister med dålig insikt"

Avisera mig när
avatar
trackback

[…] Inte ett ord heller om att infrastrukturen på platsen faktiskt placerar cyklisten till höger om lastbilarna. Eller när Nina blev överkörd så allvarligt att hon tvingades amputera benet hösten 2010. Då sa trafikinspektör Hans Lindegren till Metro: […]

trackback

[…] som försöker få cyklister till ansvariga när de blir påkörda av bilar, poliser som tycker att det är cyklisters fel när de blir överkörda av lastbilar och alltså där fotgängare måste lära sig att inte följa […]

trackback

[…] Kör.Aldrig.Till höger om. Nehe. Var ska man köra då? Det är samme Lindgren som förra året kommenterade en olycka där en kvinna blev av med benet med att: – Högersvängande lastbilar är ett jättestort problem, […]

trackback

[…] olycka påminner mig om en likadan olycka i november förra året. Då överlevde cyklisten och polisen tyckte i princip att det var hennes fel: Högersvängande […]

wpDiscuz